szezonalitás
Tudtad, hogy a póréhagyma milyen sokszínű zöldség?
Nemcsak ízletes és könnyen elkészíthető, hanem rengeteg módon felhasználható a konyhában. Alacsony kalóriatartalmú, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így hozzájárul a kiegyensúlyozott étrendhez. Nézzük, hogyan teheted még változatosabbá az ételeidet póréhagymával!
Az április a megújulás, a frissesség és a természet ébredésének időszaka, ami konyhánkban is megmutatkozik. Ilyenkor bővül a zöldségválaszték, így tökéletes alkalom adódik arra, hogy táplálkozásunkat egészségesebbé, változatosabbá tegyük. Az áprilisi hónapban külön figyelmet érdemelnek a szezonális zöldségek, mint például a bab, burgonya, cékla, fejes káposzta, fekete retek, hónapos retek, fokhagyma, karalábé, kínai kel, kelkáposzta, petrezselyem, sárgarépa, zeller, és vöröshagyma, valamint a friss, zsenge leveles zöldségek, mint a petrezselyem zöld, spenót, sóska, snidling, újhagyma, madársaláta, rukkola, lestyán, saláta, endívia, pak choi és bazsalikom.
Itt a tavasz, hamarosan újra friss, hazai zöldségek közül válogathatunk, érdemes ilyenkor áttekinteni, mit tehetünk azért, hogy kiegyensúlyozottan és változatosan étkezzen a család. Báder Gabriellával, a MyFarm hartai ügyfelével, biomérnökkel, táplákozási tanácsadóval, kétgyermekes anyukával nem csak arról beszélgettünk, hogy miért fontos "megenni a szivárványt", de arról is, hogy a baba hozzátáplálás során a személyes példamutatással tehetünk a legtöbbet gyerkőcünk egészségéért.
Ugyan ki ne ismerné a burgonyát? Noha egy nagyon változatosan elkészíthető, laktató alapanyag, mivel magas a szénhidráttartalma - és ráadásul legtöbbször olajban sütve kerül az asztalunkra -, így a közhiedelem méltatlanul egészségtelennek bélyegezte meg ezt az egyébként nagyszerű zöldséget.
Pedig megfelelően elkészítve és mértékkel fogyasztva egészségünk egy fontos barátjára tehetünk szert benne!
"Sok kicsi sokra megy" - interjú Köteles Bernadett táplálkozási, wellness és önismereti tanácsadóval
Köteles Bernadett, a Begonia Wellness Club alapítója, Begonia Bernadett néven ismert táplálkozási, wellness és önismereti coach. Munkája során a természetességet képviseli, a táplálékra úgy tekint, mint az egészségmegőrzés és gyógyulás egyik alapjára. Az elmúlt 15 évben különböző képzéseken vett részt mind wellness és táplálkozás, mind coaching témakörökben. Szakmai munkája során épít a keleti és a nyugati módszerekre is. A MyFarmHarta több szempontból is közel áll a szívéhez, hiszen amellett, hogy a környékről származik, otthonában maga is biokertészkedik, s küldetésének tartja, hogy a tiszta, egészséges, lehetőleg szezonális és helyi zöldségek, gyümölcsök fogyasztására ösztönözzön minden hozzá fordulót. Mostantól a MyFarm szakértőinek csapatát erősíti, így elsőként fogadjátok szeretettel a vele készült interjút!