Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miért fontos, hogy szezonális, hazai zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk?

Miért fontos, hogy szezonális, hazai zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk? Egészségtudatos szülőként, a környezetünk óvásáért felelősséget érző egyénként, vagy csak az egészséges táplálkozás elkötelezett híveként is sokszor találkozhatunk a ‘szezonalitás’ fogalmával. Miért fontos azonban, hogy az idénynövényeket részesítsük előnyben étkezéseink során, és hogyan függ össze a helyes táplálkozás, a jövő generációinak egészsége és a környezettudatosság…? Minderre ebben a cikkben szeretnénk választ adni, Ambrus Éva (élelmezésvezető és a ManóMenü alapítója) segítségével.

De mik is azok a szezonális zöldségek és gyümölcsök? 

Nagyanyáink korában még nem volt kérdés a szezonalitás, hiszen nem nagyon volt miből válogatni. Nyáron az épp aktuális - azaz szezonon lévő -  zöldségek fogytak, télen pedig azok, amelyek a hidegebbre forduló időben is termeszthetőnek, vagy a kamrában jól eltarthatónak bizonyultak. 

Manapság azonban a szezonalitás már nem ilyen egyértelmű. Az eper, a paradicsom, a cukkini és egyéb finomságok télen ugyanúgy elérhetőek a nagyobb üzletekben, mint nyáron. A különbség - vásárlói szemmel - épp csak az, hogy ilyenkor "aranyáron" kapjuk őket, jóval silányabb minőségben.

Miért válasszunk szezonális terményeket? 

A pocsék ár-érték arány mellett a - gyakran - külföldről behozott, szezonon kívüli élelmiszereknek bizony egyéb komoly negatívuma is van: az ilyenkor a polcokon sorakozó nyalánkságok mindegyike vagy a fűtött és jól bevilágított üvegházakból, vagy messzi-messzi tájakról érkezik az áruházakba, félig még éretlen formában. Akármelyik verziót vesszük is, könnyű belátni, hogy ezek környezetre ható terhelése jóval nagyobb, mintha a napon érlelt szezonális társaikat vesszük alapul, az érésüket serkentő vegyszerek használatáról nem is beszélve!

Jó példa erre a zamatos paradicsom, amely a nyári időszakban szinte minden különösebb ráfordítás nélkül terem meg minden balkonon, kiskertben, vagy épp ökogazdálkodásban, míg télen ugyanennek a piros csodának az ízetlen verzióját jóval több energia árán, mesterséges környezetben lehet csak felnevelni.

A szezonális étkezés fontossága a családban

“Hogy miért hatalmas előny, ha helyi, vegyszermentes ételeket fogyasztunk?” - teszi fel a kérdést Ambrus Éva is. “Mert tudjuk, hogy honnan jön az étel, ismerjük az eredetét, és - nem utolsó sorban - felismerjük, hogy mikor érett!” 

Sajnos a polcokon roskadozó egzotikus kínálat kapcsán gyakran megesik, hogy nem tudjuk pontosan, mit mikor érdemes valójában fogyasztanunk. Mikor érett igazán a banán vagy mangó? Mikor pont jó az avokádó? Mindezek ismerete nélkül bizony lehet, hogy többet árt, mint használ az adott zöldség, vagy gyümölcs. 

“A gyerekeknek is adjunk mindent, ami a szezonban érik és kapható, akár már egészen pici korban, a hozzátáplálási útmutatókat követve” - tanácsolja Évi. “Így tehetjük valóban változatossá az étkezést már a babák számára is, és előzhetjük meg bizonyos ételekre az allergia kialakulását.”

Mindemellett az egyik legfontosabb érv, hogy a helyi, szezonális termények nem utóérettek, és a jóval rövidebb szállítás miatt nem veszítenek annyit a vitamin készletükből sem. Amennyiben pedig még vegyszermentes finomságokról is beszélünk, úgy biztosak lehetünk benne, hogy az asztalra kerülő étel még kétes anyagokat sem tartalmaz. 

“A szezonális, illatos, ízes zöldségek és gyümölcsök sokkal jobban is fagyaszthatóak” - teszi hozzá még végezetül Évi. 

 

 

Ambrus Éva - Szociálpedagógus, Élelmezésvezető, Édesanya, két nagysikerű receptkönyv szerzője. Munkásságáról, kiadványairól és a ManóMenü (sajátmárkás) termékeiről az alábbi csatornákon tájékozódhattok: 

Weboldal: https://manomenu.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/manomenu2016

Instagram: https://www.instagram.com/manomenu_/

Keresés