Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fűszeres sült retek

MyFarm_Csilla
2021. 03. 12. 07:53:04
Fűszeres sült retek

Gondoltad volna, hogy a retket meg is lehet sütni? Sőt mi több, még finom is? Nem véletlen, hogy a világ zöldségtermelésének 2%-át a retek adja, hiszen rendíkvül sokoldalúan elkészíthető és rengeteg tartalék van benne! S bár mi is azt javasoljuk, hogy a retket vitamintartalma miatt leginkább nyersen fogyasszuk, a sült retek mégis remek és rostdús köret, melyet alacsony szénhidráttartalma miatt a ketogén diéta burgonyájaként is emlegetnek! Kíváncsi vagy? Katt tovább a recepre :) 

A sült retek tényleg finom: kívül ropogós, belül lágyan krémes, fűszerezése pedig tényleg csak rajtunk múlik. Gyakorlatilag a burgonyához használt bármelyik fűszer illik hozzá: a rozmaring, a bors, a fokhagyma vagy a füstölt paprika. Mi ebben a receptben ezek kombinációját használtuk, és nem csalódtunk, reméljük ti sem fogtok! A sütés során a retek elveszítik kissé csípős ízét, és textúrájában és kinézetében tényleg a burgonyához nagyon hasonló végeredményt kapunk.

A sült retek körete lehet húsoknak vagy zöldségfasírtoknak, de kevés fokhagymás tejföllel önmagában is remek főétel. Arról ne felejtkezzünk csak meg, hogy a retek szénhidráttartalma tényleg rendkívül alacsony, a retek a cukorbeteg diétában a nem számolós alapanyagok közé tartozik, ezért ha ilyen diétát követünk, mindenképp együnk mellé valami lassan felszívódó szénhidrátot :)

 

Hozzávalók:
1 kg hónapos retek megtisztítva, nagyobbak félbe vagy negyedbe vágva

kevés olívaolaj

nagy szemű só

frissen őrölt bors

1-2 gerezd fokhagyma aprítva

rozmaring

füstölt paprika

(ehhez a mennyiséghez mindenből egy kávéskanállal használtunk, a sóból lehet picit több is)

 

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A retket tegyük egy tűzálló tálba, locsoljuk meg az olívaolajjal, szórjuk meg a fűszerekkel és kezünkkel jól dolgozzuk össze. Ezután tegyük a tálat az előmelegített sütőbe, és a retkek méretétől függően süssük 25-35 percig ( közben egyszer forgassuk át). Amennyiben csak nagyobb retkeket kaptunk úgy érdemes az első 10 percben fóliával letakarva sütni, hogy a retek biztosan megpuhuljon, majd utána pirítani. Akkor jó, ha a villát könnyen bele tudjuk szúrni, és a retek bőre is kicsit összeráncosodott,  mint a héjastól sült burgonyáé.

 

Jó étvágyat!



 

Keresés