Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Zöldfűszer kisokos MyFarm módra

MyFarm_Kata
2021. 06. 23. 14:10:35
Zöldfűszer kisokos MyFarm módra

Minden konyhában jártas, vagy a hasát kedvelő ember jól tudja: zöldfűszerek nélkül lehet élni, de nem érdemes. Éppen ezért mi is előszeretettel dobjuk fel velük MyFarm zöldségkosarainkat - előfizetőink legnagyobb örömére. No de melyik fűszernövény mire is való igazán? Ezt szedtük most egy csokorba nektek!

 

Bazsalikom

Talán az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszernövény: kiváló minden mediterrán jellegű, paradicsomos ételben. Isteni pesztó és egyéb más tésztaszósz készíthető vele, de remekül harmonizál húsokkal, tenger gyümölcseivel, halakkal is. Mindemellett a salátákat, vagy akár édes ételeket is nagyszerűen fel lehet dobni vele!

 

Kakukkfű

Fűszeres, frissítő ízű növény, amely leggyakrabban a bárány-, borjú- és baromfihúshoz használatos. Mindezek mellett remekül passzol a hallal, tojással, paradicsommal és egyéb zöldségekkel is. Általában sült ételeket, pörkölteket, leveseket és rizses ételeket ízesítünk vele. 

 

Kapor

Szintén egy közismert, jellegzetes ízű fűszernövény, amelyről leginkább talán nagyanyáink isteni tökfőzeléke juthat eszünkbe. Nem véletlenül, hiszen a kaporral remekül ízesíthetőek a tökféléket, halat vagy kagylót tartalmazó, illetve a tojásos ételek, és akár a burgonyasaláta is. 

 

Koriander

Citrusos, frissítő íze a latin és ázsiai konyha egyik kiegészítője: remekül illik az avokádóhoz, paradicsomhoz, húsok közül pedig a bárányhoz.

Leginkább salsát, chutney-t, salátákat, curry jellegű ételeket és leveseket ízesíthetünk vele.

 

Lestyán

Petrezselyemhez hasonló illatú és ízű növény, az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere. Remekül harmonizál szárnyashúsokkal, zöldségekkel - például a zöldborsóval. Kiváló ízt ad a leveseknek, főzelékeknek, salátáknak, de a házi pesztóba is csempészhetünk belőle. 

 

Menta

Hűvös, frissítő íze remekül feldobja az italokat, vagy akár a fagylaltot és egyéb édességeket is. Párosíthatjuk a gyümölcsök többségével, zöldségekkel vagy akár bárányhússal is. Leginkább közel-keleti ételekben, nyári salátákban, teákban, koktélokban használatos. 

 

Metélőhagyma

Enyhén hagymás íze kiválóan passzol a baromfihúshoz, tojáshoz, halhoz és burgonyás ételekhez - salátákban, mártásokban, szószokban, rizses ételekben és rizottókban használjuk leggyakrabban.

 

Oregánó

Szintén egy mediterrán jellegű fűszernövény, elengedhetetlen ízesítője a pizza - és egyéb szószoknak. Jellegzetes íze remekül illik mindenféle húshoz, halhoz és zöldséghez, a mediterrán ízvilág mellett leggyakrabban a mexikói ételekhez, vagy salátaöntetben alkalmazzuk. 


Petrezselyem

Könnyű, friss, üde ízű növény, amely szintén remekül megy mindenféle húshoz, zöldséghez, halhoz. Általában salátákban, mártásokban és köretekhez használjuk - egy jófajta klasszikus “petrezselymes krumplit” kötelező elkészíteni vele! 

 

Rozmaring

A friss rozmaring fenyőgyantás, teaszerű ízét szerintünk lehetetlen nem szeretni! Jól párosítható a bárány-, sertés-, nyúl-  és csirkehúsokkal, valamint a sült zöldségekkel, kiváltképp a burgonyával, batátával és akár a retekkel is. Leggyakrabban levesek, pörköltek, és szószok kiegészítőjeként használjuk. 

 

Zsálya

Fás, kissé fanyar, jellegzetes ízű növény, amely remekül passzol a sertés, marha, pulyka, burgonya, és sajt tartalmú ételekkel. Általában tejszínes, vagy vaj alapú szószokban, töltelékben, rizottóban találkozhatunk vele.

 

Hogyan tároljuk a fűszernövényeket?

Érdemes a család kedvenceit egy kisebb cserépből nagyobba áttéve, vagy akár a kertbe átültetve nevelgetni, ugyanakkor ha már leszedett, friss zöldfűszerhez jutunk sem kell kétségbeesnünk a tárolást illetően! A fás szárú növényeket (mint a rozmaring vagy a kakukkfű) elegendő egy légmentesen záródó dobozban a hűtőbe tenni, a lágyabb szárúakat pedig egy pohár vízbe beleállítani. 

 

Hogyan tartósíthatjuk a fűszernövényeket?

Természetesen az időben el nem használt növényekről sem kell lemondanunk! Alapos mosás és lecsöpögtetés után meleg, jól szellőző helyen kiszáríthatjuk őket. Kevesebben tudják, hogy a fűszerek le is fagyaszthatóak: ebben az esetben mosás és szárítás után légmentesen zárható zacskóban, vagy vízzel, olajjal, vagy fűszervajjal keverve akár jégkockatartóban is elhelyezhetjük őket a fagyasztóban! 

Keresés