Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kertészkedj velünk - palántázási tippek magvetéstől átültetésig

Kertészkedj velünk - palántázási tippek magvetéstől átültetésig Ha Te is szeretnél kertészkedni, vagy érdeklődsz a növények termesztése iránt, akkor jó helyen jársz!  A Gardino kertészeti webshoppal közösen készített videónkban Sándor Gazda megmutatja, miért érdemes palántázni, milyen kellékekre van szükséged, és azt is, hogyan zajlik a magvetés és a palánták nevelése a MyFarm közösségi kertjében! 

 

A palántázás több előnnyel jár, mint az egyszerű magvetés:

 • Először is, a palánták hamarabb fejlődnek és erősebbek lesznek, mint a közvetlenül a földbe vetett magok. Ez azt jelenti, hogy korábban szüretelheted a friss zöldségeket és gyümölcsöket a kertedből.
 • Emellett a palánták jobban ellenállnak az időjárási viszontagságoknak, a kártevőknek és a betegségeknek, így nagyobb eséllyel érik el a teljes növényi ciklust.
 • Végül pedig, a palántázás lehetővé teszi, hogy gondosan kiválaszd és neveled azokat a növényeket, amiket szeretnél a kertedben látni, így teljesen kontrollálhatod a termesztési folyamatot.

Videónkban Sándor Gazda, a MyFarm Harta  kertgazdája kalauzol el Téged a palántázás rejtelmeibe, s reméljük, a kedvet is meghozza a kertészkedéshez!

Mielőtt nekilátnál a felkészülésnek, emlékeztetőül itt egy lista azokról az eszközökről, amelyekre szükséged lehet a palántanevelés során:

 1. Palánta cserepek vagy tálcák: Ezek olyan kis edények, amelyekben a magokat elhelyezheted, és amelyekben a palánták növekedni kezdenek. Választhatsz műanyag vagy biológiailag lebomló anyagból készült cserepeket vagy tálcákat. A palánták nevelését végezheted például összegyűjtött joghurtos vagy tejfölös poharakban is, de arra figyelj, hogy a poharak aljára készíts lyukat, amin a felesleges víz távozni tud a palánták alól.

 2. Palántaföld: Speciális földkeverék, amely tápanyagokban gazdag és könnyű szerkezetű, ideális a palánták számára a gyors növekedéshez. Érdemes jó minőségű, magas humusztartalmú földet választanod, hiszen a növekedési időszakban a kis növénykék számára fontos tápanyagokkal csak ezek tudnak igazán szolgálni. 

 3. Magok: Válaszd ki azokat a növényeket, amelyeket szeretnél palántázni, és szerezd be hozzájuk megfelelő magokat. A magok minősége meghatározza a palánták későbbi fejlődését, ezért érdemes jó minőségű, friss magokat választani.

 4. Üvegház, palántanevelő állvány vagy meleg helyiség: Az optimális hőmérséklet és fény fontos a palánták számára a sikeres növekedéshez. Az üvegház, palántanevelő állvány vagy meleg helyiség segíthet megfelelő körülményeket biztosítani a palántáknak.

 5. Öntözőkanna vagy permetező: Az egyenletes és mértéktartó öntözés fontos a palánták számára. Öntözőkanna vagy permetező segítségével könnyen és pontosan tudod öntözni a palántákat.

 6. Támrendszer: Bizonyos növényeknek szükségük lehet támrendszerre, hogy támogassák a növekedésüket és segítsenek elkerülni a szár megtörését. Támrendszerként használhatsz például támhálót vagy apácarácsot is, de míg a palánták kicsik, addig egy fa nyárs is megteszi.

 7. Kerti címkék: Fontos, hogy nyomon tudd követni, milyen növényeket vetettél és mikor. Kerti címkéket vagy táblácskákat használhatsz az egyes növények azonosítására és nyilvántartására - ezeket boltban is vásárolhatod, vagy gyűjtött folyami kavocsikbók, uszadékfa darabokból te magad is elkészítheted.

 8. Átültető kanál vagy átültető lapát: Amikor a palánták elérik a megfelelő méretet, át kell ültetni őket nagyobb edényekbe vagy a szabadföldbe. Ehhez átültető kanál vagy átültető lapát használata segíti a palánták kíméletes átültetését. Mi olyan szerencsések vagyunk, hogy évek óta a Gardena támogatásával szereljük fel szerszámokkal kertjeinket, s bizton állíthatjuk: az ő ültetőlapátjukkal nem tudtok mellélőni.

Ha ettől a sok feladattól megriadtál volna, mi akkor is tudunk segíteni ;) A MyFarm kertekben a palántaneveléstől a szüretig mindent mi végzünk helyetted, Neked pedig már csak élvezned kell a kert ajándékait. Még nem késő csatlakozni az idei szezonhoz, bővebb információkat konstrukcióinkról az alábbi zöldségkosarakra kattintva találsz! 

Keresés