Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Augusztusi teendők a kertben

MyFarm_Csilla
Augusztusi teendők a kertben

Hamarosan vége a nyárnak, de a kert attól még korántsem vonul pihenőre! Rengeteg feladat van ugyanis még ilyenkor, érdemes tehát számbavenni őket, hogy ne merüljenek feledésbe. Gazdáinkkal összedugtuk a fejünket, s készítettünk egy feladatlistát, mely amellett, hogy segít a teendők összegzésében, reméljük, néhány új dolgokkal is megismeretet majd Téged!

 

Öntözés - a túlélés záloga

Ahogy a naptár augusztusra lapoz, a Nap heve egyre jobban érezhető, a növények pedig szomjaznak a gondoskodásra! Öntözési rutinoddal játszva biztosíthatod, hogy a növényeid mindig frissek és hidratáltak legyenek. Ne hagyd, hogy a kánikula eltántorítson – a reggeli vagy késő délutáni/esti öntözés a nyerő taktika!

Támogasd a talaj energiaszintjét

Gyomláld és lazítsd fel a talajt, s közben egy kis kertészeti jógában is részed lehet! Hidd el, a növények hálásak lesznek a légzéstérért :) Ebben a hőségben a növények egy része már nem tudja felvenni gyökerén keresztül a tápanyagok egy részét, így a gyökérzet tápoldatozása mellett a levéltrágyázás is szükséges lehet.

Frizuraigazítás, avagy a nyári metszés

Amikor a gyümölcsfák metszése szóba kerül, sokan automatikusan a tavaszi vagy őszi időszakra asszociálnak. Azonban fontos tudni, hogy nyáron is érdemes elvégezni egy úgynevezett zöld metszést. Ez a technika arra irányul, hogy a fák leveleinek kis ritkításával hatékonyabban érvényesüljön a napfény hatása, és a levegő szabadon áramolhasson a koronában. Bátran levághatunk olyan ágakat is, melyeken terméseket látunk, amennyiben egy-egy ágon túl sokan sorakoznak. Ezáltal a fennmaradt gyümölcsök szebben és érettebben fejlődnek, miközben a gallyak sem törnek össze a megterhelés alatt.

Betakarítás - letakarítás

Augusztusra a legtöbb zöldség és gyümölcs már megérett, és megkezdődhet a termények begyűjtése. Ebben az időszakban ajánlott minden érett termést leszedni, még akkor is, ha azok láthatóan károsodottak, vagy valamilyen módon hibásak. Ha ha károsodott vagy megrágott terméseket a növényen hagyjuk, és elkezdenek rothadni, könnyedén táptalajul szolgálhatnak különféle gombás megbetegedések számára. Leszedés után ezeket a darabokat - főleg ha láthatóan gombásak vagy egyéb betegség látható rajtuk - semmiképp se dobd a komposztra, hanem tedd a szemetesbe!

Másodvetés - még belefér egy második kör

A betakarítás mellett rendkívül fontos gondolnunk már az őszi és téli hónapokra is, és elkezdeni az ezekhez az időszakokhoz szükséges zöldségek vetését: ilyenek például a karalábé, mángold, cikória, rukkola, endívia, fodros kel, újhagyma, spenót, bordáskel és a fejes saláta. Ezek a zöldségek kiválóan alkalmazkodnak az őszi és téli időjáráshoz, és friss, ízletes terméseket hozhatnak a hidegebb hónapokban is.

 

** Ha pedig nem lenne saját kerted, hozzánk még beférsz!

Keresés