Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Áprilisi kertimunkák: palántázási csúcsszezon

Áprilisi kertimunkák: palántázási csúcsszezon

A tavasz beköszöntével sok kertbarát és hobbikertész kezd el gondolkodni a palántázáson, ami a melegedő időjárás miatt áprilisban már ideális. Ahhoz, hogy ebben az időszakban a lehető legjobban ki tudjuk használni a kertünket, fontos tisztában lenni az aktuális palántázási teendőkkel. Íme néhány tipp és tanács tőlünk és a Gardena csapatától, hogy idén is gazdag termést és szép virágokat nevelhessünk.

Mielőtt palántákat ültetnénk, fontos, hogy a talaj megfelelően elő legyen készítve. Lazítsuk fel a talajt, távolítsuk el a gyomokat, és adjunk hozzá jó minőségű komposztot vagy trágyát, hogy biztosítsuk a növények számára a szükséges tápanyagokat.

A palántákat ültessük a megfelelő mélységbe és távolságra egymástól, figyelembe véve a növények fajtáját és növekedési igényeit. Ne feledjük, hogy néhány növény, mint például a paradicsom vagy a paprika, mélyebbre szereti gyökereit ereszteni, míg mások, mint a saláta vagy a retek, kevésbé igényesek ezen a fronton.

Bizonyos növények, mint például a paradicsom vagy a borsó, támogatást igényelnek a megfelelő növekedés érdekében. Ne feledkezzünk meg a támasztékokról vagy rácsozatokról, amelyek segítenek ezeknek a növényeknek felfelé nőni, így több teret hagyva a kertben más növények számára is.

Érdemes a munkákhoz az esetleg korábbi szezonban eltett szerszámokat megtisztítani, megélezni, az apróbb hibákat kijavítani. Az ültetéshez, palántázáshoz kiváló barátunk lehet a Gardena kerti szerszám felszerelése, amely tartós és könnyen karbantartható. Legfontosabb és nélkülözhetetlen elemei a gyomirtó, metszőolló, virágsimító, kerti kesztyű és a combysistem ültetőlapát.

Áprilisban már számítanunk kell rá, hogy ahogy a hőmérséklet emelkedik és a növények növekedésnek indulnak, számos kártevő is megjelenik, hogy kihasználja az újonnan ébredő életet.

A levéltetvek apró, általában zöld vagy fekete színű rovarok, amelyek a növények nedvét szívogatják, károsítva ezzel azokat. Gyakran csoportokban találhatók a növények hajtáscsúcsain, fiatal hajtásain vagy a levelek alján.

A pókatkák apró, pókszerű rovarok, amelyek szintén a növényi nedveket szívják. A fertőzött növényeken finom pókhálókat és sárguló leveleket vehetünk észre.

A meztelencsigák és csigák, különösen nedves, hűvös éjszakákon, nagy károkat okozhatnak a fiatal növényekben, levelekben és hajtásokban. Jellemzően éjszaka aktívak.

A levélbolhák kis ugráló rovarok, amelyek lyukakat rágva károsítják a leveleket, különösen a zöldségeket és a salátákat.

A kártevők elleni védekezés első lépése a rendszeres ellenőrzés és a korai felismerés. Ha kártevőket észlelünk, többféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre, beleértve a biológiai védekezést, a kézi eltávolítást, valamint szükség esetén a környezetbarát növényvédő szerek használatát.

Keresés