Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A hónap zöldsége: A mángold

A mángold az ókortól ismert, és régóta népszerű a mediterrán konyhában, a legújabb kutatások szerint Szicíliából származik. Közeli rokonaival, a spenóttal és a fodros kellel szemben a mángold épp ezért jól bírja a nyári meleget is, így abban az időszakban prosperál leginkább, mikor az egyéb levélzöldségek kevésbé.

A mángold különösen gazdag A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. Nagy mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, illetve a B-vitaminok is nagy mennyiségben fordulnak elő benne. K-vitamin tartalma jelentős: már egyetlen tányérnyi mángoldból készült ételben megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa.

A mángold bővelkedik antioxidánsokban, és rokonához, a répához hasonlóan karotinoidjai is elősegítik a szervezet tumoros betegségek elleni védekezését. Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára.

A fiatal növényeket fogyaszthatjuk nyersen salátaként, a kifejlett növények gyakran színes szára elkészíthető a spárgához, levelei a spenóthoz hasonlóan, de helyettesíthetünk a mángolddal rebarbarát, fodros vagy kínai kelt is. Ne féljetek hát a mángoldtól, hiszen rendkívül sokoldalú növény, ami amellett, hogy immunrendszerünket remekül támogatja, ebédlőasztalunkat és étrendünket is nagyon színessé teheti.

Tartsatok hát velünk ebben a hónapban, hiszen mángoldos recepteket osztunk majd meg veletek itt a MyFarm blogon!

Keresés